Kotiseutumuseo
Kotiseutumuseo on sisustettu entiseen pitäjämakasiiniin eli lainajyvästöön, jonka Multian Manttaalikunta luovutti Seuran käyttöön. Kauppias Werner Valkolan perikunta lahjoitti Seuralle museon esineistön peruskokoelman 326 esinettä, jotka Yrjö Valkola järjesti tulevan museon tiloihin.
Keski-Suomen Museon antamien ohjeiden mukaan makasiini kunnostettiin museokäyttöön ja tilat vihittiin Kotiseutumuseoksi v. 1957. Esineistöä on kartutettu vuosittain, ollen nykyisin yli 1300. Esineistö on luetteloituna siirretty ATK:lle v.1999. Museo sijaitsee kirkonkylän keskustassa lähellä yli 200-vuotiasta Lovisa Charlottan kirkkoa.
Uitamonkosken myllymuseo
Professori Toivo Pihkanen lahjoitti omistamallaan tilalla sijaitsevan Uitamonkosken myllyn Multia-Seuralle v. 1967, joka osittain talkoovoimin kunnostettiin entiseen asuunsa samana vuonna. Mylly vihittiin myllymuseoksi v. 1968 ja on lajissaan Keski-Suomen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa virallinen myllymuseo. Museo on maisemallisesti erittäin kauniilla paikalla Uuraisille johtavan tien varrella, n. 3 km kirkonkylän keskustasta. Myllyn erikoisuutena mainittakoon kaunismuotoiset koristeelliset ikkunat ja vesivoimalla toimiva pärehöylä siipirattaineen. Myllyn viimeinen, kolmas entisöintikorjaus suoritettiin v. 2001 Museoviraston tuella ja Ympäristökeskuksen toimesta.
Aleksi Pihkasen Rahasto
Myllymuseon vihkiäisten yhteydessä v. 1968 prof. Toivo Pihkanen perusti isänsä Aleksin muistoa kunnioittaen nimikkorahaston, johon hän luovutti peruspääoman. Rahaston tehtävä tuli olemaan perinteiden vahvistaminen järjestämällä kansanomaisia käsityökilpailuja sekä kirjoituskilpailuja vahvistamaan luovuutta ja idearikkautta.
Myllyn historiaa
Multialla oli jo vuonna 1786 veroluettelon mukaan 13 myllyä, joiden vero perittiin “tynnyreissä jauhoja”. Vuonna 1864 tuli lisää kahdeksan uutta myllyä. Liekö Uitamonkosken mylly yksi niistä, koska erääseen myllyn hirsistä on merkitty vuosiluku 1864. Vuosisadan vaihtuessa Multialla oli jo 30 myllyä, joista tullimyllyjä oli yhteensä kuusi ja yksi niistä oli Uitamonkosken mylly käsittäen 1/60 manttaalia. Tullimyllyissä jauhatustarve oli niin suuri, että tarvittiin oma ammattinsa osaava mylläri hoitamaan myllyä. Tämän viljasäkistä mittaaman palkan mukaan myllyt saivat nimensä “tullimylly”.
Mylläri ja maalari Kalle Virtanen tuli Multialle v. 1881 ja osti Uitamonkosken ja siihen kuuluvan palstan sekä rakensi vuosina 1888-1890 uuden kookkaan tullimyllyn erityisiä lupia kyselemättä. Virtanen muutti kuitenkin Amerikkaan ja sen jälkeen myllyä hoitivat Ruostekorpi, Jussila ja v. 1904 Pietilä. Pietilä vaihtoi makaavan turbiinin pystyturbiiniin. Vuonna 1937 myllyn osti ravihevosistaan kuuluisa Iivari Virpiö ja vuonna 1942 Aleksi Pihkanen. Pihkasen aikaan myllyssä oli useita mylläreitä. Vuonna 1967 Aleksin poika professori Toivo Pihkanen lahjoitti myllyrakennuksen Multia-Seuralle ja nyt mylly elää uutta kukoistuskauttaan myllymuseona.